Različiti dijelovi i blok
59

Napušteni Saabov salon krije 20 zaboravljenih automobila

D. B.
Saab je prestao s radom 2011. godine, a dok su mnogi distributeri prešli na prodaju drugih automobila, jedan salon u Francuskoj nije nego je zatvoren i napušten zajedno s dvadesetak automobila.

Riječ je o salonu koji je otvoren još 1972. godine, a ista porodica je vodila Husqvarninu prodavnicu u istom objektu. Dvojica braće su ostali bez posla, a kompanija se navodno našla u problemima kada se jedan od njih razbolio.

Nažalost, osobe koje su snimile video nisu jedine ušle u napušteni salon, jer su neki prije njih polomili prozore i krali dijelove vozila.

U glavnom dijelu salona nalaze se dva modela 9-3 i jedan primjerak modela 9-5. Osim dijelova koji nedostaju i polomljenih prozora, čini se da se ovi automobili mogu restaurirati. U uredima je dosta smeća, a čini se da su ljudi uništavali stvari tražeći nešto vrijedno. Brošure i drugi materijali su i dalje u salonu, no blijedi su zbog sunca. Na jednom zidu se nalaze čak i uzorci nekada dostupnih boja, kao i materijala za unutrašnjost.

Uz Saabove, u salonu se nalaze i neki Citroenovi, Peugeotovi i Renaultovi modeli. Što se tiče Saaba, tu je nekoliko primjeraka modela 9000 koji možda potiče iz 1998. godine, a kompanija je počela proizvoditi model još 1984. godine.

Čini se da nekoliko automobila u radionici nije "ogoljeno", prekriveni su prašinom i moguće je da bi se opet mogli naći na cesti. U radionici se nalaze i neki dijelovi, kao i najmanje jedan blok motora.

Kada je Saab propao, kompanija NEVS je kupila fabriku i ono što je ostalo od brenda. Namjera je bila proizvoditi električni model 9-3, no proizvedeno je nekoliko verzija s konvencionalnim pogonom korištenjem preostalih dijelova.