Kraj priče
267

Nakon 13 godina FIAT obustavio proizvodnju modela Punto

Klix.ba
U FIAT-u su u tišini obustavili proizvodnju svog predstavnika u B segmentu koji su u trećem izdanju prodavali 13 godina.

Prema posljednjim informacijama FIAT u skorije vrijeme neće predstaviti nasljednika modela Punto, a proizvodni pogoni iz kojih je 13 godina izlazio njihov predstavnik iz B segmenta bit će prilagođeni budućoj proizvodnji drugog Maseratijevog SUV-a.

Prestanak proizvodnje Punta najavljen je početkom juna kada je rukovodstvo grupacije Fiat-Chrysler izložilo petogodišnji plan u kojem su se ponajviše spominjali novi modeli Alfa Romea i Jeepa.

Punto prve generacije, koji se proizvodio od 1993. do 1999. godine, osvojio je nagradu Evropski automobil 1995. godine, odlično se prodavao širom svijeta, a čuvena kompanija Bertone napravila je 55.000 primjeraka s mekim sklopivim krovom.

Druga generacije popularne "Tačke" predstavljena je krajem 1999. godine i u prodaji je (kao jeftinija verzija) ostala pet godina nakon predstavljanja treće i posljednje generacije koja se premijerno pojavila 2005. godine, a do 2012. godine automobil je nosio naziv Grande Punto.

Bez značajnijih tehničkih poboljšanja, Punto je posljednjih godina sve više zaostajao za nekim modelima koje nudi konkurencija, a posljednji šamar stigao je iz EuroNCAP-a, jer Punto u simulaciji različitih sudara prema aktuelnim normativima nije osvojio nijednu zvjezdicu.