Za 2,9 miliona eura
1

Najsnažniji produkcijski automobil dolazi iz Japana: Do 100 km/h za manje od dvije sekunde

E. L.
Aspark Owl je elektropokretan ultrasportski dvosjed čija četiri motora nude 2.040 KS i 2.000 Nm obrtnog momenta.

Japanska kompanija Aspark predstavila je produkcijsko izdanje ultrasportskog elektropokretanog dvosjeda Owl koji je trenutno najsnažniji automobil koji se može kupiti i koristiti na javnim cestama.

Owl je u predprodukcijskom izdanju publici prvi put pokazan 2017. godine, a skoro tri godine poslije Aspark je predstavio konačno izdanje automobila koji će se u inicijalnih 50 primjeraka proizvoditi u italijanskoj kompaniji MAT (Manifattura Automobili Torino).

Prvi čovjek kompanije Masanori Yoshida rekao je da kupci koji su spremni izdvojiti 2,9 miliona eura (a 15 kupaca je već izdvojilo) mogu računati na elektropokretan automobil čijih je 2.040 KS i 2.000 Nm obrtnog momenta dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 1,9 sekundi. Od 0 do 300 km/h potrebno je 10,6 sekundi, a elektronski limitirana maksimalna brzina iznosi 400 km/h.

Četiri elektromotora za napajanje koriste lithium-ionske baterije čiji je kapacitet (64 kWh) dovoljan za prelazak do 450 kilometara, a u Asparku kažu da će karbonska „Sova“ (Owl, prev. s eng.) svoj potencijal uskoro demonstrirati na stazi Nürburgring Nordschleife.

"Owl je naš prvi model, a u skorijoj budućnosti planiramo još dva modela koji će pripadati istoj kategoriji, jer ne volimo SUV-ove", kaže Yoshida.