Otkriveni planovi
12

Najavljen Škodin električni RS model, moguć povratak Fabije RS

Klix.ba
Škoda Vision E Concept
Škoda Vision E Concept
Škodinu RS ponudu zasad samo čini Oscatvia RS, ali će se to uskoro pormijeniti jer će se pojaviti i Kodiaq RS. No, to nije sve.

Najbrži SUV sa sedam sjedišta na Nurburgringu neće biti kraj proširenja RS ponude češke kompanije, jer je u planu i treći model koji neće imati motor sa unutrašnjim sagorijevanjem nego će dobiti električni pogon.

Škodin direktor prodaje i marketinga Alain Favey je rekao da će kompanija proizvesti električni RS model, ali prioritet neće nužno biti performanse, nego izgled i iskustvo vožnje uprkos tome što će automobil nositi RS oznaku. Imat će oblik SUV-a baziranog na standardnom modelu koji će se pojaviti 2020. godine i to nakon Vision E koncepta na fotografiji u prilogu. RS model će stići 2022. godine te neće biti Škodin prvi "čisti električni automobil" jer ta uloga pripada modelu Citigo-e.

Ima još dobrih vijesti, jer je iz Škode nagoviješten povratak Fabije RS. Trenutna generacija superminija nije dobila RS verziju zbog zabrinutosti da bi se slabo prodavala. Ipak, Favey misli da su se stvari promijenile te da danas postoji tržište za supermini fokusiran na performanse.

Čak iako dobije "zeleno svjetlo" za proizvodnju, Fabiju RS ne treba očekivati uskoro. To je zbog toga što je planirano da bude spremna za sljedeću generaciju Fabije, koja će stići nakon 2020. godine, a to znači da Fabija RS neće biti na tržištu prije 2021. ili 2022. godine.