Prelijepi modeli
122

Na smotri oldtimera u Sarajevu Buick iz 1928. godine proglašen najljepšim

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Automobil Buick, proizveden 1928. godine, proglašen je najljepšim modelom na ovogodišnjim, 17. po redu, Međunarodnim susretima oldtimer automobila i motora, održanim od 3. do 5. maja.

Najljepši model birali su građani u završnici te manifestacije, održanoj danas na platou ispred tržnog centra BBI u Sarajevu.

Automobil koji je za ovu priliku dovezen iz najudaljenijeg mjesta je Jeep iz Đevđelije kojim upravlja Ivan Popov.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Najstariji je, pak, Ford proizveden 1917. godine, koji je iz Budimpešte dovezao Janoš Suto.

Najoriginalnijim modelom je proglašen Citroen Trakson iz 1937. godine, dovezen također iz Budimpešte.

Smotru oldtimer automobila i motora organizirao je Old Timer Klub Sarajevo, a podržali su je Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kultura i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Old Timer Kluba Sarajevo Nedim Husić, ovogodišnji susreti su najuspješniji dosad po broju vozila i kvalitetu.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Na smotru su dovezena 63 limena ljubimaca, odltimera iz Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koje njihovi vlasnici održavaju s mnogo ljubavi i pažnje.

Učesnici manifestacije su prvog dana putovali u koloni do Titovog bunkera u Konjicu, a potom do Mostara, da bi 4. i 5. maja četvorotočkaši defilovali ulicama Sarajeva, gdje su na izložbi i gradskoj zabavi u završnici manifestacije, proglašeni najljepši, najstariji i najoriginalniji modeli, kao i onaj koji je za ovu priliku dovezen s najudaljenije destinacije.