Poput ogromne limuzine
52

Na prodaju unikatni Range Rover koji je napravljen za brata sultana od Bruneja

D. B.
Značajno modificirani Range Rover Vogue LSE iz 1994. godine, koji je napravljen za brata sultana od Bruneja i koji je koristio legendarni bokser Mike Tyson, bit će prodan na aukciji.

Riječ je o jednom od najintrigantnijih vozila čija se vrijednost procjenjuje na 30.000 i 40.000 funti, a koji će biti prodan na aukciji kuće Iconic Auctineers između 10. i 12. novembra.

Range Rover je naručio princ Jefri od kompanije Townley Cross Country Vehicles, duži je 1,2 metra od standardnog, dok je krov podignut za više od 20 centimetara. Time se dobila veoma prostrana unutrašnjost u kojoj se putnici mogu opustiti i uživati kao da su u privatnom avionu. Međutim, posebno je zanimljiva konfiguracija sjedišta.

Odmah iza prednjeg dijela kabine je jedno sjedište okrenuto prema vratima. Stražnji dio kabine sadrži dva velika kapetanska sjedišta od kojih svako ima naslone za ruku i lagan pristup Sonyjevim slušalicama. Unutrašnjost je opremljena s dva TV uređaja i videorekorderom, kao i CD playerom. Dva sjedišta su elektronski podesiva te su presvučena svijetlo crvenom kožom.

Kao i mnogi drugi automobili u vlasništu sultana od Bruneja, ovaj Range Rover je ostao neprimijećen godinama, no to se promijenilo 2000. godine kada ga je koristio bokser Mike Tyson tokom boravka u Glasgowu za borbu protiv Loua Savaresea u Hampden Parku. Nakon toga ga je Glasgow Car Company prodao vlasniku u Dansku 2008. godine, a u novije vrijeme je "živio" u Velikoj Britaniji. Prešao je ukupno 27.320 kilometara.