Prilika za kolekcionare
23

Na prodaju unikatni Bugatti Veyron Grand Sport Wei Long

D. B.
Unikatni primjerak modela Bugatti Veyron Grand Sport je napravljen povodom proslave Kineske nove godine, odnosno Godine zmaja još 2012. godine, a sada je ponuđen na prodaju putem aukcije.

Iako se ne može reći da je mlad, automobil je zaista dobro održava i u sjajnom je stanju. Kada je proizveden, dobio je ime Wei Long te je predstavljen na sajmu automobila u Pekingu. Posjeduje nekoliko unikatnih elemenata koje nema nijedan drugi Veyron, a oni uključuju zmajeve glave urezane u porculanske umetke na poklopcima za ulje i rezervoar goriva, specijalne 20-inčne prednje i 21-inčne stražnje točkove s dijamantnom završnom obradom i crvenim detaljima, a čak i porculanski centralni poklopci sadrže motiv zmaja.

Karoserija je lakirana u jednostavnu Porcelain bijelu boju te je krase detalji od brušenog aluminija, kao i crni detalji. Unutrašnjost je još ljepša, sjedišta su presvučena u svijetlu crvenu kožu te sadrže kineske natpise na naslonima za glavu. Automobil je opremljen i bijelom porculanskom figuricom zmaja, a tu su i specijalni detalji na tunelu mjenjača.

Prešao je svega 8.438 kilometara te je redovno servisiran, a posljednji put u novembru prošle godine. Taj posao je obavio Bugatti u Švicarskoj. Trenutno se automobil nalazi u Monacu, a gledajući sve primjerke modela Veyron Grand Sport, ovaj je 50. proizvedeni od svega 58.

Pokreće ga 8,0-litarski W16 motor, koji razvija 1001 KS i uparen je sa sedmostepenim DSG mjenjačem. Snaga se prenosi na sva četiri točka, dok se lopatice za promjenu stepena prijenosa nalaze iza upravljača.

Ovaj automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi, do 200 km/h stiže za 7,3 sekunde, dok njegova maksimalna brzina iznosi 407 km/h.

Bit će interesantno vidjeti koliku će cijenu Wei Long dostići na kraju aukcije, a u vrijeme pisanja teksta je najviša ponuda iznosila 605.500 eura.