Remek-djelo na točkovima
6

Na prodaju rijetki Spyker C8 Laviolette s Audijevim V8 motorom

D. B.
Spyker C8 Laviolette jedan je od najunikatnijih superautomobila proizvedenih u proteklom stoljeću, a sada je jedan ovakav rijetki holandski automobil dostupan na prodaju.

Za one koji ne znaju, Spyker je mali proizvođač automobila s bazom u Holandiji, a ime je dobio po holandskom proizvođaču aviona koji je zatvorio svoja vrata dvadesetih godina prošlog stoljeća

Spyker C8 je ponuđen na aukciji Bring a Trailer Auction te predstavlja svjež pristup poznatoj formuli automobila. Kompanija je preporođena 2000. godine predstavljanjem C8 Spyder koncepta na sajmu u Birminghamu. C8 Spyder je bio ručno izrađeni superautomobil bez krova koji je privukao ogromnu pažnju svojim detaljima i Audijevim V8 motorom koji ga pokreće. Spyker je potom 2001. godine predstavio model C8 Laviolette te je dodao stakleni krov i aluminijski usisnik na krovu, a tako je nastao prvi coupe ove kompanije.

Pored toga, Spyker je proizveo i trkaću verziju modela C8 Laviolette nazvanu Double 12 R, koja je učestvovala na utrci 24 sata Le Mansa 2003. godine. Spyker se potom vratio na Le Man 2009. godine s naprednijom C8 Laviolette GT2R koji je osvojio peto mjesto u GT klasi, što je bio ogroman rezultat za tako malog proizvođača superautomobila.

Osim trkaćeg naslijeđa, Spyker C8 Laviolette predstavlja jedno od najvećih remek-djela kada je riječ o automobilima. Sve komponente su ručno izrađene i inspirisane avijacijom, uključujući potpuno aluminijsku konstrukciju modela C8.

Unutrašnjost je je također inspirisana avionima, a to se posebno odnosi na instrument tablu.

Aukcija završava za devet dana, a trenutna cijena iznosi 125.000 dolara. Automobil je proizveden 2007. godine.

Vezani članci