Kolekcionarski primjerak
7

Na prodaju Porsche Carrera GT u savršenom stanju, košta 1,6 miliona dolara

Klix.ba
Porsche Carrera GT proizvedena 2005. godine ima 111 km na satu te je ponuđena na prodaju kao polovan automobil putem jednog francuskog internet oglasnika.

Informacija o automobilu nema mnogo osim što je navedeno da ima smeđu unutrašnjost te da je u savršenom stanju.

Što se tiće historije modela Carrera GT, malo je nedostajalo da ne ugleda svjetlko dana. Ipak, zahvaljujući modelu Cayenne, Porscheovi inžinjeri su proizveli Carrera GT koncept s V10 Formula One motorom koji su razvijali od 1992. godine. Porsche je svoju pažnju preusmjerio na razvoj SUV-a Cayenne, a V10 projekt je završio u ladici, ali je napravljen koncept koji je bio utjeha inžinjerima za njihov naporan rad.

Međutim, zahvaljujući interesu fanova Carrere GT, Porsche je ipak bio prisiljen da pretvori koncept u produkcijski superautomobil, a ostalo je historija.

Njemačka kompanija je proizvela svega 1.270 primjeraka modela Carrera GT, a svi su imali 5,7-litarski V10 motor koji je razvijao 603 KS te bio uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Primjerak ponuđen na prodaju je u fabričkom stanju iako je proizveden prije 13 godina. Cijena je određena na 1.599.995 dolara.