Aukcija 23. juna
12

Na prodaju najveća kolekcija Fordovih automobila na svijetu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Automobili iz svjetski poznatog Muzeja Den Hartogh se smatraju najvećom kolekcijom Fordovih automobila na svijetu, a aukcija na kojoj će biti prodani zakazana je za 23. juni.

Nevjerovatnu kolekciju čini više od 200 Fordovih i Lincoln automobila te komercijalnih vozila, od Fordovih Modela A, B i C, preko kombija za prodaju sladoleda, ambulantnih vozila i vatrogasnih kamiona, pa do motocikala.

Aukcija će biti održana u mjestu Hillegom nedaleko od Amsterdama.

Muzej je osnovao Piet den Harogh, koji je kupio svoj prvi Ford 1956. godine. Njega su inspirisali Fordovi kamioni koje je njegov otac koristio za svoju transportnu kompaniju nakon što je napredovao i njima zamijenio zaprežna kola.

Kolekcija je brzo rasla, a Piet je želio imati svaki Fordov model, od Modela A iz 1903. godine, pa do modernih kampera. Nabavio je čak i kanadske policijske motorne sanke.

Devedesetih je Pietova supruga predložila da bogatu kolekciju pretvore u muzej, kako bi ga mogli posjećivati ljubitelji Fordovih automobila.

Pietova kćerka Greske se brine o muzeju dugi niz godina, a sada je porodica odlučila da je vrijeme za zatvaranje muzeja te prodaju kolekcije automobila.

"Ovo je fantastična prilika, kolekcija je legendarna u cijeloj Evropi te je godinama privlačila veliki broj posjetitelja. Vozila su u muzeju bila 21 godinu, a sada svako od njih mora biti prodano. Ljubitelji Fordovih automobila će moći posjedovati dio historije ove kompanije", izjavio je jedan od šefova Bonhams Grupe koja će obaviti aukciju.