Iz 1997. godine
74

Na prodaju Lamborghini Diablo VT Roadster koji je pripadao Donaldu Trumpu

D. B.
Sjajno očuvani Lamborghini Diablo VT Roadster iz 1997. godine, koji je pripadao bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu, bit će prodan na aukciji.

Trump je zahvaljujući svojim specijalnim vezama s Lamborghinijem naručio Diablo po svojim željama, a kompanija mu je ranije u okviru partnerstva "posuđivala" primjerke ovog modela u promotivne svrhe. To mu je omogućilo da dobije svoj Diablo u Blu Le Mans plavoj boji, koja nije bila zvanično dostupna 1997. godine. Međutim, ovo nije jedina unikatna karakteristika, jer automobil sadrži i pločicu s natpisom "Donald Trump 1997 Diablo" na vozačevim vratima.

Bivšem predsjedniku je automobil isporučen kao potpuno nov, a on ga je zadržao do ljeta 2002. godine. Nakon toga je promijenio još dva vlasnika te je prešao samo 24.836 kilometara.

Diablo pokreće 5,7-litarski V12 motor koji razvija 492 KS i 582 Nm obrtnog momenta, a uparen je s petostepenim manuelnim mjenjačem putem kojeg se snaga prenosi na sva četiri točka. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,1 sekundu te dostiže maksimalnih 325 km/h.

Gledajući fotografije karoserija je u izvrsnom stanju, kao i felge s pet krakova. Unutrašnjost je dvobojna, sadrži digitalni klima uređaj, Alpine ozvučenje i drugo.

Ovaj Diablo je jedan od samo 132 primjerka proizvedena za kupce u SAD-u.