Razvija 845 KS
68

Na prodaju Ferrarijev V10 motor iz šampionske sezone Formule 1

D. B.
Fanovi Ferrarija i Formule 1 sada imaju priliku posjedovati dio historije ovog šampionata jer se na aukciji prodaje motor iz šampionskog bolida.

Riječ je o V10 motoru koji je korišten u šampionskoj sezoni Ferrarija 2003. godine. Prije nekoliko mjeseci je prodan McLarenov šampionski bolid koji je novog vlasnika koštao oko 2 miliona dolara. Međutim, ovog puta je na prodaju samo motor, tako da će cijena definitivno biti niža.

Ferrarijev motor nosi oznaku F2003-GA u čast predsjednika Fiata koji je preminuo ranije te godine. Taj 3,0-litarski motor ima 10 cilindara te razvija 845 KS pri 18.300 obrtaja u minuti. Napravljen je od aluminija i magnezija, relativno je lagan te je dizajniran kako bi Ferrari ostao ispred konkurencije.

Razvoj motora je predvodio Paolo Martinelli zajedno s Gilesom Simonom, dok je drugi tim dizajnirao šasiju pod vodstvom tadašnjeg Ferrarijevog tehničkog direktora Rossa Brawna. Kako je sezona prolazila, bilo je veoma neizvjesno, a šampion je odlučen na stazi Suzuka u Japanu.

Motor koji se prodaje nema klipova i drugih većih komponenti, tu su samo blok, kućište radilice, glave cilindara i poklopac bregaste osovine. Tu su i ležajevi te svjećice originalnog motora i karbonski zračni usis.

Sada se u Formuli 1 koriste V6 motori, a V10 agregati su ostali u lijepom sjećanju. Aukcija traje do petka, a ponuda u vrijeme pisanja teksta iznosila je 16.250 eura.