Potpuno funkcionalan
14

Na prodaju Audi R18 TDI Ultra, jedini primjerak u privatnom vlasništvu

D. B.
Jedini funkcionalni Audi R18 TDI Ultra koji se nalazi u privatnom vlasništvu sada je ponuđen na prodaju.

Potpuno funkcionalni LMP1 automobil iz moderne ere, koji ne skuplja prašinu u podrumu svog proizvođača, ponuđen je na prodaju te se nalazi u Luksemburgu. Radi se o jedinom ispravnom primjerku modela R18 TDI Ultra u privatnom vlasništvu.

R18 TDI Ultra je ostvario četiri od ukupno 13 Audijevih pobjeda na između 2011. i 2014. godine. Primjerak s fotografija je napravljen bez hibridnih specifikacija što znači da nije komplikovan kao elektrificirani e-tron quattro R18 koji se pojavio 2012. godine. Zbog toga će novom vlasniku biti mnogo lakše da ga vozi i održava.

S brojem šasije #100, ovo je jedan od osam automobila sa istim specifikacijama, ali se nikad nije koristio za utrke nego uglavnom za testiranja i FIA homologaciju. Zbog toga je transportovan na utrke kao rezervni automobil.

Godine 2013. je Audi modificiran kako bi izgledao kao noviji automobil s hibridnim specifikacijama kako bi se pokazivao medijima dok su "pravi" automobili korišteni za testiranja i utrke. No, 2018. godine je vraćen na originalne specifikacije iz 2011. godine te ga je Audi Sport u potpunosti restaurirao. Od tada nije vožen, tako da su njegov 3,7-litarski V6 dizelski motor koji razvija 532 KS i sekvencijalni mjenjač spremni za novih 10.000, odnosno 7.000 km prije nego im bude potrebno servisiranje.

Cijena je dostupna na upit.

Vezani članci