Iz 1991. godine
27

Na prodaju Andrettijev prelijepi Lamborghini Diablo

D. B.
Za ljubitelelje superautomobila i Lamborghinija, model Diablo je "kraj svijeta".

Diablo je legenda iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a primjerak koji je bio u vlasništvu bivšeg svjetskog prvaka Formule 1 Marija Andrettija ponuđen je na prodaju.

Andretti je kupio svoj Diablo 1991. godine u Rosso crvenoj boji, a u narednim godinama je automobil promijenio nekoliko vlasnika. Trenutno se nalazi na Floridi te je i dalje u fantastičnom stanju. Tokom svog 31-godišnjeg života je "pažen i mažen", ali i uprkos tome ima nekoliko nepravilnosti koje se mogu ispraviti uz minimalan trud.

Ipak, automobil je u potpunosti originallan, redovno je održavan, a 2020. godine je obavljen skupi servis motora, zamijenjene su cijevi, servisiran je rashladni sistem, cilindri su mašinski obrađeni, a godinu dana kasnije su zamijenjeni cilindri kvačila.

Diablo pokreće 5,7-litarski V12 motor koji je kao nov razvijao 549 KS i 620 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h bilo je potrebno 3,9 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila 335 km/h. Snaga se prenosi na stražnje točkove putem petostepenog manjelnog mjenjača, a automobil nema servo upravljač, ABS kočnice niti sistem kontrole prijanjanja. Ono što vozača drži "zalijepljenim" za cestu jesu Pirelli P Zero Rosso gume i njegovo umijeće. Za zaustavljanje se brinu ATE disk kočnice, a kočiona kliješta su reparirana 2020. godine.

Unutrašnjost je presvučena kožom, a automobil je prešao 37.535 kilometara. Trenutno najviša ponuda iznosi 140.000 dolara, no očekuje se da će rasti. Nedavno je primjerak Diabla prodan za 399.226 dolara.