Zastoj u proizvodnji
0

Na parking umjesto u isporuku: Volkswagen ID.3 muče softverski problemi

Klix.ba
Volkswagenov revolucionarni električni model ID.3 koji je predstavljen prije osme generacije Golfa očito ima velike softverske probleme koje bi mogle usporiti prve isporuke.

Napredan i sofisticiran automobil kao što je ID.3 zahtjeva zaista složene procese razvoja i tehnologiju koja do sada nije korištena u automobilima, pa nije ni čudo da se u tom razvoju pojave i nepredviđeni problemi. Prema njemačkom magazinu Manager Magazin Volkswagen ima niz softverskih problema na svom električnom modelu ID.3, te je za sada plan da njemačka marka svoj novi model praktično mjesecima proizvodi sa nepotpuno razvijenom softverskom infrastrukturom.

Zvuči pomalo nevjerovatno, ali naravno Volkswagen ne planira isporučiti kupcima takve automobile pa će prva serija proizvedenih ID.3 biti parkirana do proljeća 2020. godine do kada bi softverski problemi trebali biti riješeni. Nakon toga IT ekipe sa mobilnim računarskim stanicama će na parkirane ID.3 modele izvršiti instalacije potpunog softvera. Tek onda će ti proizvedeni ID.3 biti spremni za isporuke kupcima. Za sada je proizvedeno oko 10.000 primjeraka sa nepotpunim softverom, dok je za finalnu verziju softvera planirana dodatna količina od još 10.000 primjeraka.

Ovi početni problemi sa ID.3 nisu prepreka za optimizam u Volkswagenu gdje je rukovodstvo impresionirano samom arhitekturom i softverskim rješenjima u tolikoj mjeri da ga planiraju ponuditi na prodaju i drugim markama.

Proizvodnja Volkswagena ID.3 počela je prošlog mjeseca u pogonima u Zwickau u Njemačkoj, a iako je za narudžbe trenutno dostupna samo verzija ID.3 1ST koja košta oko 40 hiljada eura bez poreskih olakšica, očekuje se da će uskoro biti dostupan i osnovni model koji će koštati oko 30 hiljada eura.