Jedan od 106
15

Na aukciju ide 100. proizvedeni McLaren Speedtail

E. L.
Primjerak koji je u ponudi aukcijske kuće Mecum prešao je nešto više od 300 kilometara.

Kada su krajem 2018. godine premijerno predstavili svoje posljednje hibridno „čudovište“ iz Ultimate serije, u McLarenu su otvoreno saopštili da ultrasportski Speedtail smatraju duhovnim nasljednikom legendarnog modela F1, što je potvrdio i raspored tri sjedišta po uzoru na spomenuti F1.

Uz pretpostavku da mnogi imućni kupci nisu stigli osigurati jedan od 106 proizvedenih primjeraka, jer su svi rasprodani na neviđeno, dobra okolnost za jednog kupca koji bude spreman na pozamašno izdvajanje je informacija da aukcijska kuća Mecum u ponudi ima 100. proizvedeni primjerak Speedtaila čiji je prvi vlasnik s njim prešao samo 312 kilometara.

Jasno je da će novi kupac za žuti Speedtail morati da izdvoji mnogo više od cijene (oko dva miliona eura) koju je svojevremeno odredio McLaren, a kući će otići s automobilom čija hibridna pogonska grupa (centralno smješten 4-litarski biturbo V8 motor potpomognut elektromotorom) kombinovano proizvodi 1.050 konjskih snaga i 1.150 Nm obrtnog momenta.

Spomenuti potencijal dovoljan je da izrazito aerodinamičnu karoseriju od 0 do 300 km/h "ispali“ za manje od 13 sekundi. Ubrzanje prestaje kada se na displeju brzinomjera ukaže broj 403, što Speedtail čini najbržim McLarenom do sada.