Unikat za aukciju
0

Mustang AV8R u duhu avijacije

Sarajevo-x.com
Ford je obezbjedio aktuelni model Mustanga koji je prerađen u poseban kolekcionarski primjerak koji je posvećen vazduhoplovstvu, a prigodnu premijeru će imati na humanitarnom godišnjem okupljanju udruženja eksperimentalnih voazduhoplova.

Odakle inspiracija Fordu da baš za ove prilike napravi poseban primjerak koji će biti jedinstven dovoljno govori činjenica da ovo okupljanje posjeti preko 650.000 posjetilaca koji imaju priliku razgledati 2.500 raznih vazduhoplova i čak 10.000 konvencionalnih aviona.

Iako je Mustang još u svom prvom izdanju ime dobio po legendarnom lovačkom avionu P-51 Mustang iz Drugog svjetskog rata, ovo posebno izdanje Mustang AV8R, što je skraćenica od Aviator, uzor je imalo na savremenom lovcu F-22 Raptor.
U Fordu su se potrudili da ovaj unikat zaista i bude u skladu sa vazduhoplovnom tehnologijom, barem vizualno, pa je prvi detalj koji je Mustang dobio bio stakleni krov sa prepoznatljivom zvijezdom zračnih snaga SAD-a. Zanimljivo je da će se opcija staklenog krova uskoro početi nuditi i na standardnim modelima, naravno na listi doplata.

Ono što Mustanga AV8R ističe od ostatka krda su i redizajnirani odbojnici kao i nova maska, dok upečatljivost garantuju naplaci sa Shelbya GT500. Naravno, da ne bi bilo riječi samo o estetskim dodacima, pobrinuo se Ford Raciong odjel. Oni su obezbjedili unaprijeđeni ovjes kojeg čine novi amortizeri, kraće opruge, deblji stabilizatori i ukrućenje muldi amortizera. Nisu zaobišli niti motor, pa su dodali kapacitetan kompresor i "otvoreniji" izduvni sistem, pa je 4,6-litarski V8 motor na kraju obdaren sa zdravih 400 KS.

Mustang AV8R je u cilju poistovjećivanja sa borbenim avionima prelakiran u satensko sivu sa crnim detaljima. Također, duh vazduhoplovstva je primjetan i u untrašnjosti gdje su kožne obloge izvedene u stilu pilotskih kožnih jakni, a uz aluminijske detalje ostavljeno je i posebno mjesto koje će biti popunjeno autogramima avijatičarskih legendi ali i poznatih osoba koje će prisustvovati izložbi.