V8 motor s 800 KS
7

Može li Glickenhaus SCG 003S biti novi "kralj ringa"?

Klix.ba
U automobilskoj manufakturi Scuderia Cameron Glickenhaus uvjereni su da će njihov cestovni model SCG 003S (Stradale) biti znatno brži od aktuelnog rekordera staze Nürburgring Nordschleife koji dolazi iz Lamborghinija.

Scuderia Cameron Glickenhaus na minulom Sajmu automobila u Ženevi premijerno je predstavila cestovno izdanje svog trkaćeg "endurance" automobila kojim namjeravaju zatvoriti krug na stazi Nordschleife za 6 minuta i 30 sekundi, što bi bilo čak 22 sekunde brže od vremena koje je nedavno ostvario Lamborghinijev model Huracan Performante.

U SCG-u su na stazi Nordschleife s trkaćom verzijom SCG 003C(ompetition) već zabilježili vrijeme kruga 06:20.00 i uvjereni su da cestovni model na gumama koje nisu namijenjene samo za trkanje neće biti mnogo sporiji, jer računaju na oko 800 konjskih snaga (4,4-litarski biturbo V8), malu masu, izvanrednu aerodinamiku i shodno tome optimalan nivo prijanjanja u zavojima.

"Mnogo je faktora koji igraju veliku ulogu na stazi Nordschleife, ali su gume definitivno najvažnije. Bez obzira na ograničenja guma koje se mogu koristiti na javnim cestama, mislimo da će 003S ostvariti planirano vrijeme kojim idemo na vrh Nordschleife piramide u kategoriji cestovnih automobila", kaže vlasnik kompanije Jim Glickenhaus koji spada među strastvene kolekcionare Ferrarijevih automobila.