Utrka na Red Bull Ringu
0

MotoGP: Bagnaia pobijedio u Austriji, drugi vezani podij za Bindera

D. B.
Italijansi vozač Francesco Bagnaia pobjednik je MotoGP utrke za Veliku nagradu Austrije, koja je vožena na Red Bull Ringu, dok je i Brad Binder uvezao dva pobjednička postolja.

Brad Binder iz Red Bull KTM Factory Racinga osvojio je drugo uzastopno MotoGP postolje na Velikoj nagradi Austrije, dvije sedmice nakon što je završio na trećem mjestu na Velikoj nagradi Velike Britanije.

Južnoafrikanac Binder izbjegao je veliku gužvu u prvom zavoju i osvojio drugo mjesto u subotnjoj sprinterskoj utrci, na kojoj je slavio Francesco Bagnaia.

Dvojica vozača ponovo su bili najbolji u nedjeljnoj glavnoj utrci, a Bagnaia je važio za favorita na poznatoj brzoj austrijskoj stazi nad Binderom, nadajući se da će osigurati svoju petu pobjedu u sezoni do danas i povećati prednost u poretku svjetskog prvenstva.

Binder, koji je ranije ovog vikenda potpisao produženje ugovora kako bi ostao s Red Bull KTM Factory Racingom do kraja 2026., lako je nadmašio trećeplasiranog Marca Bezzecchija i osvojio svoje drugo ovogodišnje postolje.

Bagnaia nastavlja voditi utrku za bodove u odnosu na Španca Jorgea Martína, dok je Binder ostao na četvrtom mjestu, ali se približio prva tri i još uvijek ostaje u utrci za naslov s 11 preostalih utrka u sezoni 2023.

Alex Márquez osvojio je peto mjesto na svom Gresini Racing Ducatiju, dok je Martín završio sedmi nakon što je odslužio kaznu dugog kruga koju su mu dodijelili redari jer je inicirao gomilanje više vozača na početku subotnje sprinterske utrke.

Šesterostruki prvak Marc Márquez nastavio je svoj povratak nakon povrede s 12. mjestom ispred Johanna Zarcoa, dok je Binderov KTM timski kolega Jack Miller pao s četvrtog mjesta na gridu i završio na 14. mjestu

MotoGP prvenstvo nastavlja se 3. septembra Velikom nagradom Catalunye na stazi Circuit de Barcelona-Catalunya.