Revija oldtimera
369

Mostarskim ulicama prodefiliralo 40 vozila iz prošlog stoljeća

Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Revija oldtimera u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Sedmi međunarodni skup oldtimera Mostar na platou Gradske vijećnice u tom gradu danas je okupio oko 40 vozila iz prošlog stoljeća koje su vlasnici s ponosom predstavili znatiželjnim građanima i ljubiteljima automobila, a potom mamili poglede prolaznika defileom širom grada.

Veliku pažnju izazvao je "El Dorado" iz 1974. godine kojeg je predstavio Žarko Vrljić iz Mostara.

"Ovo je tada bila jedna od najluksuznijih limuzina sa jako puno opreme, koje ni danas nisu standardi u visokoj klasi. Soft close zatvaranje, sva stakla električna, klima, tada je to bio standard u toj klasi", kaže Vrljić koji se bavi restauracijom starih vozila u "Oldtimer Garage Mostar".

Vozilo je jako zanimljivo, veliko i udobno u što smo se uvjerili, a Vrljić, kaže, njemu je za gušt.

Pažnju su plijenili i "Mercedes" kabriolet iz 1983. godine i njegovi vlasnici Radica i Mile Kelava iz Širokog Brijega. Oni su u braku 58 godina i nakon ostvarene penzije redovno su na oldtimer skupovima širom regije, a za Klix.ba su ispričali zanimljivu priču o svom limenom ljubimcu. Kažu nam da su ga novog kupili u Njemačkoj gdje su i radili. Od tada je u njihovom vlasništvu.

Radica nam kazuje kako se Mile doslovno u to vozilo zaljubio kad ga je vidio u izlogu, a on sa smiješkom govori kako mu ga je kupila supruga da bi ostavio alkohol. U svakom slučaju, vozilo je zanimljivo, a njima posebno, jer je to i prvi kabriolet koji su ikada vozili.

Najstariji oldtimer izložen danas u Mostaru proizveden je pedesetih godina prošlog stoljeća, a najmlađi 1976. godine, a za svako vozilo postoji i neka zanimljiva priča koja se mogla čuti.

Nakon druženja, vlasnici zanimljivih automobila, plijeneći pažnju građana i javnosti, prodefilirali su gradskim ulicama, te će vožnjom do Blagaja bez sumnje biti zanimljiva povorka svim sudionicima saobraćaja. Po završetku vožnje vozila koja su obilježila prošlo stoljeće u svijetu automobilske industrije, nastavlja se druženje u jednom od mostarskih restorana uz dodjele nagrade.

Predsjednik Oldtimer kluba "Mostar" Zdravko Vidović, koji je i organizator događaja, za Klix.ba kaže kako je zadovoljan odazivom sudionika s obzirom na situaciju u zemlji i okruženju po pitanju koronavirusa. Naglašava da se u organizaciju ovog događaja uložio veliki napor, te tvrdi da se nije desila pandemija da bi danas u Mostaru bilo više od 120 oldtimera iz čitave regije.

No kako ističe, bitno je da se tradicija nastavlja i da su se okupili oni koji su mogli, jer je opet napravljen iskorak u odnosu na situaciju.

"Mislim da je ovo jedini veći skup u BiH otkako su nastupile restrikcije. Otvorili smo sezonu, borimo se, iako na neke stvari ne možemo utjecati. Prošle godine smo obišli cijeli Balkan i na svim destinacijama vršili promociju Mostara i Bosne i Hercegovine. Prešli smo 6.500 kilometara i dali dobru ponudu u svakom gradu. Zbog toga sam uvjeren da bismo danas imali spektakl da se nije desila pandemija", kaže Vidović.

Naglašava da Oldtimer klub "Mostar" ove godine proslavlja deceniju rada i postojanja, te ističe da su jedini ovlašteni za organizaciju ovakvih događaja u Bosni i Hercegovini. Od nedavno su i član svjetske organizacije FIA, kao i partner UNESCO-a.