Odlazi u "penziju"
21

Monovolumenski model Scénic više nije u ponudi Renaulta

E. L.
Četvrta generacija Scénica, koja se ne može pohvaliti posebno uspješnim prodajnim rezultatima, više nije u ponudi Renaulta.

Renault je objavio da više ne prima narudžbe za monovolumenski model Scénic čije je četvrto izdanje premijerno predstavljeno 2016. godine, a sve su prilike da će u prijevremenu penziju uskoro otići i produžena verzija sa sedam sjedišta koja se krije iza naziva Grand Scénic.

Prvi Scénic predstavljen je 1996. godine. Nastao je na osnovici prve generacije modela Mégane i pronašao je put do više od 2,8 miliona kupaca u Evropi, što su neuporedivo bolji prodajni rezultati u odnosu na aktuelni model koji se (uslovno rečeno) može smatrati još jednom žrtvom u sveopštoj ofanzivi crossovera/SUV-ova na evropskim tržištima.

Nezvanično, Renault će sedmerosjed Grand Scénic nuditi još nekoliko mjeseci, a nakon toga i produžena verzija odlazi u penziju u kojoj je odnedavno i Renaultov model Talisman. S obzirom da se već ne može naručiti u pojedinim evropskim zemljama, sličan scenario očigledno se sprema i za petu generaciju većeg monovolumena Espace.