Najbrži na svijetu
107

Modificirani Ford GT dostigao brzinu od 471,4 km/h

Klix.ba
Novi Ford GT je izuzetno brz automobil zahvaljujući 3,5-litarskom EcoBoost V6 motoru sa 647 KS, ali i on izgleda skromno pored modificirane prve generacije GT-a, čiji motor razvija monstruoznih 2.700 KS.

Radi se o BADD GT-u, koji posjeduje i vozi Johnny Bohmer, a ovaj automobil je zabilježio brzine od 402, 442 i 455,82 km/h, čime je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda za najbrži automobil legalan za cestovnu vožnju. Taj rekord je oboren prije nekoliko dana u Svemirskom centru Kennedy, gdje je Bohmer u svom BADD GT-u vozio brzinom od 471,4 km/h. Iako nije uspio ostvariti cilj i ubrzati do 482 km, ovaj automobil je i dalje najbrži cestovni automobil na svijetu.

Bohmer je rekao da je najteži dio bio zaustavljanje automobila. Na videu se vidi da je padobran prepolovljen na dva dijela dok se GT zaustavljao. Snažno kočenje je uzrokovalo pucanje diskova.

"Kada sam stao, mislio sam da je automobil u plamenu", izjavio je Bohmer.

Srećom, Bohmer i njegov BADD GT su u jednom komadu, a od željenih 482 km/h se ne odustaje. Vozač tvrdi da je automobil tuniran da dostigne brzinu od 511 km/h, no, da je brzina od 498 km/h realnija.