Povratak Gullwinga
0

Moderna interpretacija legendardnog SL-a

Piše: Elvir Zubović
Već odavno kruže glasine kako bi Mercedes-Benz mogao tržištu ponuditi zaista jedinstven sportski automobil koji bi bio direktan duhovni nasljednik proslavljenog modela 300SL, koji je jedinstvenim dizajnom i vizionarskim rješenjima ostao vječna ikona vrhunskog sportskog automobila.

Ono što je pored odličnih tehničkih osobina obilježilo Mercedes-Benz 300SL, koji se proizvodio od 1952. do 1963. godine su svakako i jedinstvena „gullwing“ vrata, koja se otvaraju prema gore. Takvo rješenje u današnj vrijeme možda nije neko posebno čudo, ali svojevremeno je SL-u dalo gotovo mitski status.

Sada je izvjesno da je gotovo spreman nasljednik ovog legendarnog automobila, a nosiće ime Mercedes-Benz SLS AMG. Kao i uvijek, Mercedes je izuzetno oprezan sa objavljivanjem podataka i fotografija, pa je kao zadnja najava ovog ekstravagantnog sportskog modela došao komplet fotografija i skica, te osnovnih tehničkih podataka. Naime, pored grubih skica koje otkrivaju da će biti riječ o zaista modernom kupeu koji je naslijedio brojne dizajnerske elemente sa originalnog 300SL, pa tako i „gullwing“ vrata, Mercedes je obajvio i fotografije unutrašnjosti. Na njima se vidi izvrsno sportsko uređenje koje obiluje savremenom tehnologijom, ali je ujedno zadržana filozofija oblikovanja i rasporeda kako je to bilo u vrijeme modela 300SL.

Tako će unutrašnjost karakterisati oštre linije i jasna posvećenost vozaču i vozačkim užicima. Odlična pozicija iz upravljača je očita i na prvi pogled, dok će obilna upotreba panela od karbonskih vlakana i ostalih skupih materijala definitivno učiniti unutrašnjost dostojnu nasljeđa ovog automobila.

Poznato je i to da će SLS AMG biti pokretan poznatim 6,2-litarskim V8 motorom sa 563 KS, pa tako ni odlične performanse neće biti upitne. Skoro idealan raspored težine po osovinama u odnosu od 48:52 u korist zadnje osovine garantuje odličnu dinamiku karoserije, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,8 sekundi spada u sam vrh supersportske konkurencije.

Prematrenutnim najavama iz Mercedes-Benza zvanična svjetska premijera modela SLS AMG predviđena je za sajam automobila u Frankfurtu u septembru ove godine, dok bi na tržište trebao stići tek 2012. godine, i to po cijeni od 150.000 eura.