Vrijeme kruga 1:28,2
104

Model S Plaid je brži od Porschea 911 GT2 RS na stazi Laguna Seca

D. B.
Teslin Model S Plaid je nevjerovatno brz električni automobil i to je dokazao u još jednom duelu.

Model S Plaid je učinio da McLaren 765LT izgleda spor na pravcu, a nedavno je na Pikes Peaku viđen modificirani primjerak koji je još brži u zavojima.

Za to je zaslužna tunerska kompanija Unplugged Performance, koja je kreirala pravo čudovište. Iza upravljača je bio Randy Pobst te je napravio imresivne rezultate. S druge strane, ovaj Model S Plaid je brz i na standardnoj stazi, što pokazuje i novi rekord postavljen na stazi Laguna Seca.

Pobst je zatvorio krug na pomenutoj stazi s vremenom 1:28.2 tokom Teslinog track daya pod nazivom TeslaCorsa 16. To je novi rekord staze Laguna Seca za električne automobile, a impresino je to što je McLaren Senna s vremenom 1:27,6 najbrži produkcijski na pomenutoj stazi. Drugo vrijeme staze drži Porsche 911 GT2 RS s vremenom 1:28,3. Sva tri vremena je postavio Pobst, tako da se sposobnosti vozača mogu isključiti.

Ipak, treba imati naumu da Plaid nije u produkcijskoj formi, jer je ogoljen i ima specijalne gume, ovjes i aerodinamiku.

Zanimjiv je i omjer sjage i težine. Senna ima 658 KS po toni, a GT2 RS 470 KS po toni. Kada je riječ o Modelu S Plaid, tu omjer iznosi 455 KS po toni, što je značajno veća snaga nije jedini razlog što je brži na stazi od modela GT2 RS.