Dogledna budućnost
34

Mini: Pripremamo se za potpunu elektrifikaciju

Klix.ba
Minijev prvi produkcijski automobil koji će pokretati samo struja bit će predstavljen na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu.

U britanskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem BMW-a privode kraju testiranja prvog modela koji će pokretati samo struja, a nakon ranije potvrđenog dogovora između BMW-a i kineske automobilske kompanije GWM (Great Wall Motors) prvi električni Mini trebao bi se proizvoditi u Kini.

Član uprave BMW-a Peter Schwarzenbauer, koji je posljednjih šest godina zadužen za proizvodni program Rolls-Roycea i Minija, u izjavi za medije rekao je da se u Miniju intenzivno pripremaju za potpunu elektrifikaciju svojih modela, a u prijelaznom periodu kupci će moći birati između konvencionalnog pogona (motor s unutrašnjim sagorijevanjem) i pogona samo elektromotorima.

"Ne znamo koliko dugo će trajati prelazni period, a do tada ćemo se potruditi da svako ima mogućnost izbora obje vrste pogona za svaki model iz proizvodnog programa Minija. Kupci će na kraju biti ti koji će odlučiti hoće li Mini u bližoj budućnosti biti brend koji će proizvoditi samo električne automobile“, kaže Schwarzenbauer koji u zasluženu penziju ide nakon premijernog predstavljanja prvog električnog Minija.