Dva rijetka coupea
18

Mercedes prodaje SL Mille Miglia i SLS AMG GT Final Edition

D. B.
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Mercedes prodaje dva veoma rijetka coupea putem svoje All Time Stars usluge koja pomaže kupcima da kupe klasične modele ove njemačke kompanije.

Radi se o Mercedesu SL Mille Miglia Edition i SLS AMG GT Final Edition.

Za one koji ne znaju, MIlle Miglia je endurance utrka na otvorenoj cesti koja se održava u Italiji. Sve je počelo 1927. godine, a okončano je 1957. godine. Utrka Mille Miglia je oživljena 1977. godine u obliku klasičnog relija u kojem su mogli učestvovati samo automobili proizvedeni prije 1957. godine koji su se takmičili u "originalnoj" verziji utrke.

Utrkivanje ovim starijim automobilima zahtijeva veliku podršku na terenu, a Mercedes je proizveo 12 specijalnih primjeraka modela SL kako bi podržao svoje vozače, a danas je moguće kupiti jedan od njih. Kolekcionarski primjerak modela SL320 Mille Miglia košta 66.890 eura i samo jedan od ukupno 12 je ponuđen na prodaju.

Tu je i SLS AMG GT Final Edition za koji je potrebno izdvojiti 445.890 eura. Ova ograničena verzija je proizvedena u ukupno 350 primjeraka u coupe i roadster izvedbama. Ove automobile pokreće snažniji M159 Vi motor iz AMG SLS GT modela koji inače razvija 583 KS. Finalna verzija AMG SLS-a predstavlja kraj za atmosferski Mecedesov V8 motor. AMG GT koji je zamijenio SLS koristi BiTurbo V8 motor umjesto legendarnog 6,2-litarskog M159 V8 motora.