Unikatan primjerak
279

Mercedes pokazao šta može E-Klasa All-Terrain 4x4²

Klix.ba
Kompanija Mercedes-Benz je objavila video koji prikazuje mogućnosti E-Klase All-Terrain 4x4².

Mercedes-Benz E-Klasa All-Terrain se pojavila u Evropi u drugoj polovini 2016. godine kao sposobnija i odignutija verzija E-Klase karavana, a dobila je standardni 4Matic pogon na sva četiri točka i dodatnu plastičnu zaštitu karoserije. Prije nešto više od godinu Mercedes je predstavio još sposobniji karavan koji može stići tamo gdje dosad nijedna E-Klasa nije mogla.

Na videu objavljenom na YouTubeu se vidi kako karavan savladava rampe i prepreke koje su dosad bile rezervisane samo za G-Klasu i svemoćni Unimog. Karavan je vožen uz strma brda, kroz duboku vodu i po ekstremno neravnim putevima te se činio nezaustavljivim.

Automobil nije na prodaju, radi se o jedinom postojećem primjerku koji je projekt Mercedesovog razvojnog inžinjera Jurgena Eberlea. Osovine su preuzete od modela G500 4x4², a s obzirom na veliki klirens i široke lukove točkova, ovaj automobil je daleko od običnog karavana E-Klase.

Ispod haube je standardni motor koji možete pronaći u modelu E400, a to je 3,0-litarski twin-turbo V6 motor koji isporučuje 329 KS i 480 Nm obrtnog momenta.

Eberleu je na projektu pomagao mali tim stručnjaka, a proces je trajao šest mjeseci.