Paket luksuza
7

Mercedes otkrio koliko će u Americi koštati Maybach EQS 680 SUV

E. L.
Amerikanke i Amerikanci će za prvi elektropokretan automobil koji "potpisuje“ Mercedesov podbrend Maybach morati da izdvoje nešto više od 180.000 dolara.

Godinu dana nakon premijernog predstavljanja elektropokretanog SUV-a EQS, Mercedes-Benz je predstavio i njegovu još luksuzniju izvedenicu koja se krije iza naziva Mercedes-Maybach EQS 680 SUV i ujedno predstavlja prvi model s potpisom Maybacha koji pokreću samo elektromotori.

Za ultraluksuzni Maybach EQS 680 SUV kupci u Sjedinjenim Američkim Državama trebaju biti spremni da izdvoje nešto više od 180.000 dolara, što je manje od očekivanog, a spomenuti iznos sa sobom donosi dugu listu standardne opreme među kojom se izdvajaju posebne 21-inčne felge, adaptivni zračni ovjes posljednje generacije, MBUX Hyperscreen multimedijalni sistem sa tri odvojena displeja, dva 11,6-inčna displeja za dva putnika na zasebnim zadnjim sjedištima, vrhunski audio-sistem Burmester 4D...

S obzirom na kategoriju kojoj pripada Maybach EQS, očekuje se da mnogi kupci neće okretati glavu i suzdržavati se prema listi opcione opreme na kojoj su dvobojne karoserijske verzije, mnogobrojni dizajnerski detalji i mnogo vrhunskih materijala za oblaganje kabine. Sve spomenuto konačnu cijenu 5,12-metarskog SUV-a podiže na oko 206.000 dolara. Cijena za kupce u Evropi još nije objavljena.

Podsjećanja radi, 2,7 tona težak Mercedes-Maybach EQS 680 SUV pokreću dva elektromotora koji kombinovano proizvode 658 konjskih snaga i 950 Nm obrtnog momenta. S pogonom preko obje osovine (4Matic) od 0 do 100 km/h stiže za 4,4 sekunde i razvija elektronski ograničenih 210 km/h, a kapacitet baterija (120 kWh) dovoljan je za prelazak do 600 kilometara (WLTP).