Bez dugog čekanja
10

Mercedes obećao skori dolazak AMG verzija nove G-Klase

Klix.ba
(Mercedes G-Klasa AMG Line)
Mercedesova nova G-Klasa je debitovala prije nekoliko sedmica na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu, a sada je njemačka kompanija obećala skori dolazak AMG modela.

Marketing menadžer G-Klase Ian James je otkrio da nećemo dugo čekati na AMG verzije legendarnog terenca, koje će vjerovatno biti predstavljene već ove godine. Postoji dobra šansa da će model G63 biti prvi koji će ugledati svjetlo dana i to na Sajmu automobila u Ženevi u martu. Mercedes-AMG je već najavio snažniju G-Klasu verziju AMG Line, koja donosi vizuelne promjene, međutim G63 će imati brojna pobošanja uključujući snažniji 4,0-litarski biturbo V8 motor.

Identitet ostalih AMG verzija G-Klase još uvijek nije poznat, ali se nemojte iznenaditi ako među njima ne bude G65, jer je Mercedes nagovijestio da će V12 motor "preživjeti" samo u Maybachovim modelima. Ipak, još uvijek je rano reći da li će ova strategija biti implementirana u bliskoj budućnosti.

Ako G65 nije u planovima AMG-a, pitanje je šta se može očekivati. Mercedesov performance odjel je nedavno predstavio tri 53 modela bazirana na E-Klasi Coupe, kabrioletu i CLS-u, koji koriste redni šestocilindrični 3,0-litarski motor s turbopunjačem u kombinaciji s električnim motorom, a ukupna snaga će iznositi 429 KS i 520 Nm obrtnog momenta.