Putovanje bez zagađenja
23

Mercedes EQV pretvoren u električni dom na točkovima

D. B.
Evropska industrija "motorizovanih domova" se sve više oslanja na elektrifikaciju, a primjer je modifikovani Mercedes-Benz EQV koji je švicarska kompanija Soritmo Walter Ruegg PLC pretvorila u pokretni dom.

EQV je električni "brat" Mercedesove V-Klase, a Soritmo je izvršio brojne modifikacije kako bi ga pretvorio u kompaktni kamper. U ponudi je krov koji se izvlači u visinu, a dostupni su i solarni paneli koji skupljaju energiju za punjenje akumulatora i pomoćnih baterija.

Podizanjem krova se dobija više prostora u unutrašnjosti, a putnici se u nižem dijelu mogu odmarati na krevetu koji se izvlači. Sortimo nudi i kuhinjsku jedinicu sa sudoperom, plinskom pećnicom, frižiderom i ladicama.

Koliko je EQV teži od standardnog nakon modifikacija, zasad nije poznato, kao ni da li je došlo do smanjenja njegovog dometa.

Trenutno Mercedes nudi EQV s dva pogona. EQV 300 dolazi s 90 kWh baterijom koja omogućava domet izmeđi 326 i 363 kilometra, dok EQV 250 sa 60 kWh baterijom prelazi između 213 i 236 kilometara. Oba modela su dostupna u dužinama od 5.140 i 5370 mm.

EQV posjeduje inteligentni navigasnijski sistem s aktivnim upravljanjem dometa tako da vlasnik ne mora brinuti da će isprazniti baterije. Također, tu je i Mercedesov MBUX infotainment sistem.

Cijena koju Sortimo traži za kombi nije navedena na internet stranici, ali je poznato da kraći EQV 250 u Njemačkoj košta najmanje 67.818 eura, dok je za najskuplji duži EQV 300 potrebno izdvojiti 72.280 eura.