auto
9

Mercedes će ove godine kupcima početi dostavljati Urban eTruck

Klix.ba
Najavljen prošlogodišnjim konceptom u Hannoveru, Mercedesov kamion Urban eTruck će prerasti u produkcijski model te će već ove godine kompanija dostaviti prve primjerke svojim kupcima.

Mercedes-Benz Trucks je objavio planove za manju proizvodnju, a već je zainteresovano 20 klijenata koji rade na odlaganju, prijevozu hrane i u sektoru logistike. Svi oni žele Mercedesovo vozilo koje kompanija opisuje kao "prvi svjetski potpuno električni kamion".

Prvi kamioni će ostati u Njemačkoj, a potom će biti na raspolaganju kupcima u ostatku Evrope. Kupci će koristiti kamione godinu dana, a imat će podršku Mercedes-Benz Truck testnog odjela.

Urban eTruck će preuzeti tehničke specifikacije od koncepta, tako da će njegova nosivost biti 12,8 tona, a ukupna težina vozila će biti 25 tona. Napajat će ga baterija kapaciteta 212 kWh, a s jednim punjenjem će moći preći 200 km.

Mercedes će prodavati modele od 18 i 25 tona s hladnjačom, platformom te sandukom.

Osim Urban eTrucka, Daimler Trucks će pokrenuti proizvodnju Fuso eCantera, malog električnog kamiona s dometom od 100 km, koji će napajati baterija od 70 kWh. Blizu 170 kamiona će ove godine biti prodato klijentima u Evropi, Japanu i SAD-u.

Kompanija Tesla također radi na električnom kamionu, ali je Model 3 trenutno prioritet. Teslin kamion se neće pojaviti na tržištu prije kraja desetljeća.