Nekoliko poboljšanja
42

Mercedes-Benz predstavio obnovljeni EQS

D. B.
Kompanija Mercedes-Benz zvanično je predstavljena obnovljeni model EQS uoči njegovog debija na sajmu automobila u Kini. Model je preuzeo neke karakteristike dizajna od S-Klase, tako da promjene nisu dramatične.

Flagship električni sedan sada standardno dolazi sa sportskim AMG Line prednjim branikom, tu je redizajnirana maska s hromiranim letvicama koje oponašaju dizajn na S-Klasi, a na haubi je novi ukras.

Promjene se nastavljaju i unutra jer EQS (2025) ima dodatne hromirane detalje, kao i unaprijeđena stražnja sjedišta obogaćena s dodatnih 5 mm pjene. Osim toga, sjedište se može podestiti od 27 do 36 stepeni na dodir dugmeta. Jastuci za udobnost sada sadrže konac koji pravi kontrast.

Kupci koji traže vrhunac udobnosti na stražnjim sjedištima mogu izabrati Pinnacle opremu i opcioni Executive Interior Package, koji uključuje prednje sjedište s opcijom naginjanja prema naprijed kako bi se povećao prostor za noge putnika u stražnjem redu. To nije jedini trik, jer se stražnji naslon može nageti za 38 stepeni, a putnicima na stražnjim sjedištima je na raspolaganju funkcija grijanja donjeg dijela, ramena i vrata. Paket uključuje i pneumatska podešavanja stražnjih sjedišta, kao i osvjeljenje stražnje strane prednjih sjedišta.

Govoreći o performansama, EQS je opremljen potpuno novom baterijom iskoristivog kapaciteta od 118 kWh. To je više u odnosu na bateriju od 108,4 kWh, a redizajnirani model je dobio i novi kočioni softver koji omogućava veću rekuperaciju energije.

Zahvaljujući ovim promjenama, EQS ima veći domet, a iz Mercedesa kažu da je povećan za 82 km po WLTP ciklusu. Evropski modeli opremljeni pogonom na sva četiri točka mogu povući 1.700 kg tereta, što je ogromno povećanje u odnosu na prethodnih 750 kg.

Što se tiče EQS-a s evropskim specifikacijama, on je blizak američkoj verziji, no kupci će dobiti i Automatic Lane Change funkciju. Tu su i dvobojna Nappa koža, strop od mikrovlakana, zlatni detalji i antracitna obloga od drveta s otvorenim porama.