Finalna faza
59

Mercedes-Benz objavio teaser zimskog testiranja nove A-Klase

Klix.ba
Nakon više od četiri godine testiranja, nova A-Klasa je u posljednjoj fazi testiranja, a kompanija Mercedes-Benz je objavila teaser koji sadrži kadrove zimskih testova.

Nova A-Klasa će se pojaviti ove godine, debitovat će javno na Sajmu automobila u Ženevi u martu, a prije toga se očekuje da njemačka kompanije virtuelno otkrije izgled svog novog modela, vjerovatno u februaru.

Teaser je fokusiran na zimsko testiranje A-Klase (W177) u hladnoj Švedskoj, gdje se hatchback suočio s izuzetno niskim temperaturama. A-Klasa trenutno prelazi veliku kilometražu, a testira se i u klimatskom tunelu pri brzini od 50 km/h, gdje se temperatura spušta do minus 28 stepeni Celzija.

U videu je kratko prikazana i unutrašnjost, što nije velika stvar jer je Mercedes-Benz već objavio fotografije koje značajno otkrivaju redizajniranu unutrašnjost. Model u videu posjeduje bogatu opremu, a to pokazuju dva 10,25-inčna digitalna ekrana, koja će biti dostupna u skupljim modelima. Desni ekran pripada kompanijinom potpuno novom infotainment sistemu namijenjenom kompaktnim automobilima, a o njemu će biti otkriveni detalji ovog mjeseca na Consumer Electronics Showu.

Mercedes-Benz je obećao i nove motore, a jedan od njih će biti 1,3-litarski benzinski motor s turbopunjačem, koji je rezultat saradnje Daimlera i Renaulta. Ovaj motor ima tri verzije kada je riječ o snazi, koja iznosi 115, 140 i 160 KS. Najsnažnija verzija vjerovatno ima najveće šanse da se nađe u novoj A-Lasi.

Nakon predstavljanja hatchbacka, očekuje se dolazak sedana, koji će biti jeftinija alternativa modelu CLA.