U proceduri
44

Mercedes-AMG priprema adekvatan odgovor na Panameru

Klix.ba
Model GT Concept koji je premijerno predstavljen na posljednjem Sajmu automobila u Ženevi sve je bliže svojoj produkcijskoj formi s kojom će Mercedes-AMG konkurisati Porscheovom modelu Panamera.

Uz nekoliko kamufliranih prototipa koji uveliko sakupljaju testne kilometre više nema sumnje da će Mercedes-AMG kupcima uskoro ponuditi automobil visokih performansi koji, pojednostavljeno, posmatramo kao model AMG GT u znatno praktičnijem pakovanju s kojim stižu dodatna vrata na bokovima i dodatna dva sjedišta.

Automobil kojim će Mercedes-AMG adekvatno odgovoriti na Porscheovu Panameru u početku će biti ponuđen s AMG-ovim poznatim 4-litarskim biturbo V8 motorom, a na vrhu ponude trebalo bi da bude ultrasnažna hibridna opcija s kojom bi vozač i njegovi saputnici mogli računati na 800 konjskih snaga.

Poređenja radi, aktuelni najsnažniji Coupe AMG GT R raspolaže s 585 KS, a najsnažniju hibridnu Panameru u kombinaciji pokreće 680 KS. Najavljeni novi BMW M5 u svemu tome ostaje daleko iza (barem kada spominjemo konjske snage).

Jedno je sigurno, Mercedes-AMG s novim četverosjedom koji će koristiti platformu E-Klase neće ići sam protiv sebe, jer je vrh hibridne priče koju kreiraju u Affalterbachu i dalje rezervisan za čudesni Project One (F1 tehnologija i najmanje 1.000 KS).

Predstavljanje produkcijske verzije AMG GT4 očekuje se na narednom Sajmu automobila u Ženevi.

Vezani članci