Hibridni monstrum
33

Mercedes-AMG potvrdio da model One ulazi u proizvodnju naredne godine

E. L.
Nakon više neplaniranih odlaganja zbog rješavanja više tehničkih pitanja produkcijska verzija AMG-ove hibridne "Formule 1 za cestu“ počet će se proizvoditi sredinom naredne godine.

Mercedes-AMG je svoj strašni konceptni dvosjed publici premijerno predstavio 2017. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu, ali niko tada nije ni pomislio da će se razvoj, testiranje i rješavanje problema na hibridnom "monstrumu“ koji sa sobom donosi motor iz Formule 1 razvući na pet godina.

Čini se da su u AMG-u na kraju uspjeli riješiti sve tehničke probleme (vezano za broj obrtaja motora, emisiju izduvnih gasova i nivo buke), jer je potvrđeno da će proizvodnja produkcijskog izdanja brojčano ograničenog modela One, definitivno, krenuti sredinom naredne godine. Odlična vijest za svih 275 kupaca koji su za svoj primjerak davno i na neviđeno izdvojili 2,34 miliona eura.

Podsjećanja radi, Mercedes-AMG One pokreće centralno smješten 1,6-litarski V6 turbo motor iz Formule 1 koji je prilagođen za korištenje na javnim cestama, a u kombinaciji sa četiri elektromotora proizvodi više od 1.000 konjskih snaga, što je dovoljno za 350 km/h i ubrzanje od 0 do 200 km/h za manje od šest sekundi.

Ostaje da sačekamo i saznamo hoće li se ostvariti prijetnja AMG-a u kojem su najavili da će One na stazi Nürburgring Nordschleife ostvariti ubjedljivo najbolje vrijeme kruga u kategoriji produkcijskih automobila.

Vezani članci