Dostiže 352 km/h
22

Mercedes-AMG One sprema se za obaranje rekorda na Nürburgringu?

E. L.
Da bude najbrži produkcijski model koji je protutnjao kroz čuveni "zeleni pakao“, Mercedes-AMG One mora ostvariti vrijeme kruga ispod šest minuta i 43 sekunde.

Posljednji videomaterijal koji se pojavio na internetu sugeriše da se u Mercedes-AMG-u pripremaju za obaranje trenutnog rekorda kruga na čuvenoj njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife u kategoriji produkcijskih automobila.

Očekivano, AMG-ovo najnovije „oružje“ s kojim u Affalterbachu računaju da će s trona skinuti Porsche 911 GT2 RS MR (Manthey Racing) je dugo razvijan ultrasportski model One za koji, prvenstveno zbog pogonske grupe, mnogi s pravom kažu da je "Formula 1 sa svjetlima i krovom za dvije osobe“.

Da stigne do trona na Nürburgringu, AMG One kroz čuveni "zeleni pakao“ mora proći za manje od šest minuta i 43 sekunde, što i ne bi trebalo predstavljati poseban problem ako se uzme u obzir da je AMG-ovom slabijem produkcijskom modelu GT Black Series za "zatvaranje“ kruga trebalo šest minuta i 43.616 sekundi.

Podsjećanja radi, One pokreće 1,6-litarski V6 motor koji je "posuđen“ iz Mercedesove Formule 1 i prilagođen za upotrebu na javnim cestama. Asistiraju mu četiri elektromotora, a ukupna kombinovana snaga iznosi 1.063 KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi i 352 km/h.