Zvanična potvrda
15

Mercedes-AMG GT Black Series stiže 2020. godine

Klix.ba
Mercedes-AMG GT R
Mercedes-AMG GT R
Kompanija Mercedes je u septembru prošle godine otkrila planove da namjerava skinuti prašinu sa Black Series značke i postavi je na novu snažnu mašinu namijenjenu stazi, a sada je šef AMG-a Tobias Moers kazao da će se to zaista dogoditi.

Govoreći na konferenciji za medije održanoj tokom Sajma automobila u Ženevi, Moers je kazao da je dodatna verzija dvovratnog GT-a u procesu razvoja te da će svoje mjesto naći iznad R verzije koja je prikazana na fotografiji u ovom članku.

On je spomenuo da će 2020. biti "interesantna godina" za kompaniju koju vodi, a to znači da ćemo za dvije godine vidjeti Mercedes-AMG GT Black Series. Ova snažnija verzija će biti "labuđi pjev" za aktuelni sportski automobil, koji će dobiti novu generaciju početkom narednog desetljeća.

Naravno, detalji o novoj Black Series verziji su trenutno misterija, ali je Moers kazao da će sigurno imati više snage od pomenute R verzije koju pokreće 4,0-litarski biturbo V8 motor s 577 KS. Ipak, Mercedes-AMG je već stigao do 630 KS sa novopredstavljenim modelom GT 4-Door Coupeom u 63 S najsnažnijoj verziji.

Rival Porscheovoj Panameri posjeduje pogon na sva četiri točka, ali će GT Black Series imati pogon na stražnje točkove. To bi moglo značiti da motor novog automobila neće isporučivati punih 630 KS i 850 Nm obrtnog momenta, nego nešto manje, tako da bi i 600 KS bilo sasvim zadovoljavajuće.

Mercedes-AMG GT Black Series će proći "striktnu dijetu" kako bi bio lakši, što znači korištenje više skupih komponenti od karbonskih vlakana i manje materijala za zvučnu izolaciju. Očekuje se poboljšanje ovjesa i upravljivosti, moćnije kočnice i agresivniji izgled.