Imat će opasne rivale
16

Mercedes-AMG EQS će razvijati više od 600 KS

D. B.
Mercedes tek treba predstaviti produkcijsku verziju svog električnog flagshipa, ali glasine već kruže o AMG verziji modela EQS.

Prema novom izvještaju magazina Autocar, verzija visokih performansi će biti rival nadolazećem Teslinom Modelu S Plaid koji će imati dva motora i dovoljno snage da bude rame uz rame modelu AMG S63 s konvencionalnim pogonom.

Mercedes-AMG EQS je baziran na novorazvijenoj EVA platformi zbog čega će biti otprilike istih dimenzija kao i aktuelni CLS. Dok će EQS 550 4Matic sa Mercedes-Benz oznakom razvijati 470 KS i 759 Nm obrtnog momenta, AMG EQS će isporučivati više od 600 KS i 900 Nm obrtnog momenta, a ta snaga će se pronositi na sva četiri točka i putem novog sistema koji će raspoređivati potrebnu snagu za svaki točak.

AMG EQS bi trebao ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde i bez problema dostizati maksimalnu brzinu od 250 km/h. Velika litij-jonska baterija od 100 kWh će biti postavljena u pod, a prema WLTP ciklusu omogućava domet od 692 km/h. Autocar piše da je realističnije da će moći preći 515 km. Brzi punjač će moći napuniti bateriju do 80 posto kapaciteta za samo 20 minuta.

Prije ovog modela ćemo vidjeti sljedeću generaciju S-Klase i to ove godine, a potom će stići Mercedes-Benz EQS. Teško je vjerovati da će se AMG EQS na tržištu pojaviti prije 2022. godine. Također, očekuju se EQE sedan i EQG, brža verzija već potvrđene električne G-Klase.

AMG EQS će imati opasnu konkurenciju jer će pored Teslinog Modela S Plaid tu biti Porsche Taycan, Audi E-Tron GT, Jaguar XJ, a i najsnažnija verzija sljedeće generacije BMW-ove Serije 7 će biti električna.