auto
0

Mercedes -25 miliona vozila od 1945.

FENA
Mercedes-Benz je ove sedmice proslavio posebno značajan jubilej. Prvi poslijeratni automobil ovog proizvođača sišao je s pokretne trake u Sindelfingenu prije više od 60 godina.

U istom su gradu uručeni ključevi jubilarnog vozila, nove E klase, vlasniku taxi firme iz Münchena, 25-milionitog vozila proizvedenog od kraja 2. svjetskog rata. Tom je prilikom naglašeno kako je aktualna, sedma generacija E klase od pojavljivanja 2002. do danas zabilježila prodaju od 1.1 milion primjeraka.

Temelji uspjeha izliveni su 1946. lansiranjem Mercedesa 170 (serije W 136). Od tada do danas za kupnju Mercedesovog vozila više klase odlučilo se 11.5 miliona kupaca diljem svijeta. Vrhunac luksuza predstavljen je S klasom 1965. Od tog trenutka Mercedes-Benz dominira u segmentu luksuznih vozila, a S klasa je uzor cijele autoindustrije kada je riječ o sigurnosti. Od početka prodaje 1965. do danas prodano je više od četiri miliona jedinica S klase, u limuzinskoj, kupe ili roadster izvedbi, što je najviše u luksuznom segmentu.

Učvršćenje pozicije osigurano je 1983. lansiranjem serije 190, popularno nazvane 'Baby Benz'. Danas je njegov izravni nasljednik, C klasa, najprodavaniji model trokrake zvijezde. Ukupno je od 1983. do danas prodano 6.9 miliona primjeraka C klase.

Naravno, valja spomenuti i važnu ulogu kompaktnih modela poput A klase s inovativnim 'sendvič konceptom' i serijski ugrađenim ESP-om te B klase, kao i uspješne terence M, G i GL klase.