Britanski Donington Park
64

McLaren Senna postavio novi rekord kruga na stazi Ayrtonove najveće pobjede

D. B.
Prošlo je više od 30 godina otkako je legendarni brazilski vozač Formule 1 Ayrton Senna odvezao svoj "krug bogova" na Donington Parku u Velikoj Britaniji, a sada je Mclanrenov automobil nazvan po njemu postavio novo rekordno vrijeme kruga.

Senna je svoj slavni krug odvezao na početku utrke za Veliku nagradu Evrope 1993. godine. Bio je to veliki trenutak u historiji Formule 1, a Senna ne samo da je stigao do pobjede, nego je zabilježio rekordno vrijeme kruga 1:18,029 koji i danas stoji. Tada je vozio svoj McLaren MP4/8 i to na vlažnoj stazi te je stigao s petog na prvo mjesto u prvom krugu. Odlučio je ignorisati tradicionalnu trkaću liniju te je uspio prestići svoje rivale. Na kraju je pobijedio s prednošću od 1 minute i 23 sekunde nakon što je prestigao sve vozače osim drugoplasiranog za cijeli krug.

Ayrtonov nećak Bruno Senna nedavno se vratio na Donington te je postavio rekord kruga za produkcijske automobile na istoj stazi. Bruno je vozio McLarenov bolid Senna, koji je dizajniran kao cestovni model najviše fokusiran na stazu. Ovaj model je bio u ograničenoj proizvodnji 2018. i 2019. godine. Težak je 1.198 kilograma te posjeduje karbonsku Monocage III šasiju i panele karoserije. Pokreće ga 4,0-litarski twin-turbo V8 motor, koji razvija 799 KS, a automobil odlikuje i vrhunska aerodinamika. Bruno je krug kompletirao s vremenom 1:30,5.

Ayrtona Sennu mnogi smatraju najboljim F1 vozačem svih vremena. Brazilac je pogiinuo tokom utrke za Veliku nagradu San Marina 1994. godine.