Bez iznenađenja
7

McLaren Senna GTR već rasprodan

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
McLaren Senna GTR je privukao veliku pažnju na Sajmu automobila u Ženevi ranije ovog mjeseca, a sa sigurnošću se može reći da je najimpresivniji automobil za stazu koji danas postoji. Fanovi britanskog brenda su toliko oduševljeni superautomobilom ograničene proizvodnje da su svi već rasprodani.

Ukupno 150 osoba je pokazalo interes za kupovinu McLarena Senna GTR, no kompanija će proizvesti svega 75 automobila u svom postrojenju u Wokingu. Prije plaćanja poreza automobil će koštati najmanje milion funti, odnosno blizu 1,14 miliona eura.

McLaren je u Ženevi predstavio prototip koji je blizu prozivodnje, a produkcijski model će dobiti mjenjač specijalno optimiziran za utrke, koji će biti napredniji od sedmostepenog McLarenovog mjenjača iz standardnog modela Senna. Važno je spomenuti i napredni prilagodljivi sistem kontrole proklizavanja sličan onom koji koristi model P1 GTR.

McLaren je obećao da će 4,0-litarski biturbo V8 motor razvijati najmanje 825 KS, što bi trebalo omogućiti automobilu s karoserijom od karbonskih vlakana da od 0 do 100 km/h ubrza za manje od 2,8 sekundi. Iz McLarena je potvrđeno da će GTR biti brži od standardnog modela, ali o brojkama zasad nema zvaničnih detalja.

Inžinjeri i dizajneri u McLarenu su već pokazali svoje vještine na aerodinamičnom body kitu. Širi prednji i stražnji blatobrani, novi dizan naplataka i veći stražnji difuzor stvaraju 1.000 kg potiska.