Promjena stava
2

McLaren odustaje od ranijih obećanja, u pripremi prvi SUV model

E. L.
McLarenov prvi SUV visokih performansi krije se iza oznake GTX, a prve isporuke kupcima planirane su za april naredne godine.

U McLarenu su godinama žučno tvrdili da u svojoj ponudi nikada neće imati SUV-ove, ali se čini da od njihovih tvrdnji nema ništa, jer su objavili prvu fotografiju na kojoj se vide obrisi njihovog prvog SUV-a koji za sada nosi oznaku GTX.

Po uzoru na slične SUV-ove visokih performansi koji su u ponudi Lamborghinija, Bentleya, Aston Martina, Maseratija... McLaren GTX trebao bi znatno povećati profit britanske automobilske kompanije, a SUV koji je zasnovan na platformi nedavno predstavljenog modela GT pokretat će 4-litarski biturbo V8 motor čijih će se 600 konjskih snaga i 760 Nm najvećeg obrtnog momenta posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača distribuirati na obje osovine.

Podaci o performansama još uvijek nisu objavljeni, ali se očekuje da GTX neće mnogo zaostajati za GT-om koji od 0 do 100 km/h stiže za 3,1 sekundu i razvija 327 km/h.

Prve isporuke planirane su za april naredne godine, a za McLaren GTX trebat će izdvojiti nešto više u odnosu na McLaren GT čija početna cijena iznosi 192.000 eura.

Vezani članci