"Skroman" iznos
20

McLaren F1 bi mogao biti prodan za 23 miliona dolara

D. B.
Kada se McLaren F1 pojavi na aukciji, to je uvijek veliki događaj, a jedan primjerak će biti prodan za milionski iznos.

McLaren F1 je jedan od legendarnih superautomobila, ali je uz to i veoma rijedak jer je proizvedeno svega 106 primjeraka, od čega su fabriku napustila samo 64 automobila legalna za cestovnu vožnju. Stoga je jasno zašto su ovi automobili specijalni.

No, primjerak McLarena P1 koji se prodaje u Californiji je još interesantniji jer na svijetu postoje samo dva primjerka s LM specifikacijama urađenim u fabrici. Broj šasije je 018, a automobil posjeduje sve ono što je cestovni F1 pretvorilo u legendu i osvajača Le Mansa.

Glavna razlika je fiksni stražnji spojler koji je dio High Downforce paketa, a koji podrazumijeva još prednji spojler te ventilacijske otvore iznad prednjih točkova. Automobil izgleda još agresivnije od standardnog modela F1.

Ovaj model je i snažniji jer njegov 6,1-litarski BMW-ov V12 motor isporučuje 680 KS umjesto 627 KS.

Za razliku od pet fabričkih McLaren F1 LM modela koji su bili cestovni trkaći automobili s ogoljenom unutrašnjošću i mjenjačima za utrke, dva fabrički modificirana primjerka s LM specifikacijama zadržala su standardnu udobnost, a primjerak koji se prodaje je dodatno opremljen.

Njemački kolekcionar je 2000. godine poslao automobil u Veliku Britaniju gdje je uz povećanje snage i ugradnju spojlera ugrađen i radio, bolja svjetla, prilagodljivi ovjes te je lakirana karoserija. Osim toga, McLaren F1 je dobio 18-inčne naplatke s modernijim gumama u odnosu na standardne 17-inčne naplatke. Jasno je da ovo nije "originalan primjerak", ali je sve promjene obavio McLaren.

Od tada je automobil bio u Singapuru, a potom na Novom Zelandu. Očekuje se da će na aukciji koja se održava između 15. i 17. augusta biti prodan po cijeni između 21 i 23 miliona dolara. Automobil je prešao nešto više od 21.000 kilometara.

Vezani članci