Novost u ponudi
11

McLaren 765LT je karbonska zvijer sa 765 KS

D. B.
Model 765LT je novost u ponudi britanske kompanije McLaren.

Superautomobil je baziran na već impresivnom modelu 720S, ali su inžinjeri obavili sjajan posao te su smanjili njegovu težinu kako bi bio još "življi". McLaren planira proizvesti svega 765 primjeraka novog modela, a isporuke se očekuju u septembru.

Model 765LT koristi McLarenov 4,0-litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 765 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi preko sedmostepenog automatskog mjenjača s duplim kvačilom koji je brži u odnosu na onaj u modelu 720S za 15 posto. Iz McLarena tvrde da 765LT od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,8 sekundi, a do 200 km/h za 7,2 sekunde.

Ovim povećanja snage u odnosu na 720S, model 765LT je lakši za 80 kg. U "najlakšoj" verziji, težak je svega 1.229 kg, a ušteda je omogućena korištenjem komponenti napravljenih od naprednih formi karbonskih vlakana te ugradnjom izduvnog sistema od titanija s četiri završetka izduvnih cijevi. Također stakla su tanja, a superautomobil je dobio i naplatke s deset krakova i Pirelli P Zero Trofeo R gume.

McLaren 765LT je dobio karbonske komponente karoserije uključujući prednji spliter, prednji i stražnji branik, pragove, difuzor te aktivni spojler, a sve komponente zajedno povećavaju downforce za 25 posto. Širina traga točkova je povećana za 6 mm naprijed, a automobil je niži za 5 mm. Inžinjeri su unaprijedili ovjes te algoritme Proactive Chassis Control II sistema kontrole ovjesa.

Za zaustavnu moć se brinu karbon-keramički diskovi i kočiona kliješta preuzeta od modela Senna.

U unutrašnjosti se također nalazi mnogo karbona od kojeg su napravljena sjedišta, centralni tunel pa čak i izloženi dijelovi poda. Također, tu je i Alcantara, a automobil nema klima uređaj niti audio sistem. Ipak, to je opciono moguće dobiti i to potpuno besplatno. Lagana sjedišta iz modela Senna su također opcija.

Vezani članci