|

Mazdin napredni motor Skyactiv-X dobitnik je nagrade Technobest

Mazdin napredni motor Skyactiv-X dobitnik je nagrade Technobest
17
E. Z.
16.2.2020. u 10:35
17
komentara
17

dijeljenja
Mazdin napredni motor Skyactiv-X dobitnik je nagrade Technobest
Revolucionarni Skyactiv-X motor iz Mazde nastavlja da impresionira javnost, pa je tako Autobest žiri sastavljen od novinara iz 31 zemlje ovom motoru dodijelio nagradu "Technobest 2019" u na gala večeri Autobesta u Mainzu.
Yasuhiro Aoyama, predsjednik i izvršni direktor Mazda Motor Europe, koji je primio nagradu, rekao je: "Sretni smo što možemo primiti ovu nagradu žirija Autobest za najinovativniji tehnički razvoj godine 2019. Više puta smo naglašavali da, po našem mišljenju, optimizacija motora sa unutrašnjim izgaranjem još nije završena. S tehnologijom Skyactiv-X , postigli smo odlučujuću prekretnicu koja nas vodi velikim korakom naprijed u našoj kontinuiranoj potrazi za idealnim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem."

Nagradu Technobest za inovativni razvoj tehnologije u automobilskom sektoru žiri Autobest dodjeljuje od 2005. godine.

Skyactiv-X je prvi serijski benzinski motor na svijetu koji je iskoristio prednosti kompresijskog paljenja smjese zraka i goriva kao kod dizelskih motora. Jedinstveno rješenje omogućeno naporima japanskih inženjera koji su dizajnirali inovativni sistem nazvan SPCCI (Spark Controlled Compression ignition) koji omogućava motoru da neometano prelazi između konvencionalnog principa rada sa paljenjem smjese pomoću svijećice i kompresijskog paljenja. Ovaj sistem sagorijevanja je visoko efikasan i poboljšava efikasnost motora i do 30% u odnosu na trenutni SKYACTIV-G, smanjujući potrošnju goriva i emisiju CO 2 .
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...