Uspješan start
8

Mazda CX-30 osvojila nagradu Zlatni volan za 2019. godinu

E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
Mazda CX-30 je osvojila prestižnu nagradu Zlatni volan za 2019. godinu i trijumfovala u takmičarskoj SUV / crossover kategoriji za vozila dužine do 4,4 metra.
Potpuno novi kompaktni SUV tako je dobio prvu nagradu na jednom od najvažnijih takmičenja u izboru čitatelja automobilske industrije. Nagradu je u Berlinu primio predsjednik Mazda Motor Europe, Yasuhiro Aoyama. To je Mazdin peti Zlatni volan do danas. Mazda 323 je pobijedila 1985. i 1989. godine, a slijedili su je Mazda 626 1992. godine i Mazda 2 2014. godine.

Aoyama je bio oduševljen ceremonijom dodele nagrada: "Veoma sam ponosan što večeras u Berlinu prihvaćam ovu izvanrednu nagradu za novu Mazdu CX-30“, pokazuje da smo na pravom putu sa fokusom na dizajnu, tehničkim inovacijama i skladu između vozača i automobila".

Bilo je i drugih razloga za slavlje, jer je Mazdin novi Skyactiv-X motor završio među prva tri u kategoriji inovacija, a Mazda3 je isto postigla u klasi kompaktnih automobila. "Sa Skyactiv-X, Mazda nudi prvi svjetski serijski benzinski motor koji koristi kompresijsko paljenje poput dizelaša u širokim rasponima rada. Činjenica da je ova tehnologija proglašena među najboljim inovacijama čitalaca u Njemačkoj daje nam pozitivne izglede za budućnost", dodao je Aoyama.

Zlatni volan, koji je održan po 43. put, nagrađuje najbolje automobilske inovacije. Čitatelji novina Bild am Sonntag i magazina Auto Bild izabrali su svoje favorite u sedam klasa među 58 vozila, pri čemu su, također, glasali i za "Najljepši automobil“ i "Inovaciju godine“. Najbolja tri vozila u svakoj kategoriji su testirana na Lausitzringu u oktobru. Žiri od 14 trkača i stručnjaka za automobile odabrao je Mazdu CX-30 ispred Volkswagenovog T-Crossa i Range Rover Evoquea.