Uskoro i kompaktna trica
0

Mazda 3 hatchback

Sarajevo-x.com
Nakon što je na sajmu automobila u Los Angelesu premijerno prikazana nova generacija Mazde 3, ali u sedanskoj formi, dok je za Evropu pripremljena kompaktna verzija, koja će svoju premijeru imati na Bologna Auto Showu.

Objavljivanjem prvih zvaničnih fotografija i podataka za petovratnu verziju nove generacije modela 3, Mazda je najavila vrlo značajnu premijeru u Bologni, koja će se održati trećeg decembra ove godine. U svakom slučaju, već premijera sedanske verzije najavila je da će društvo kompaktnih automobila dobiti itekako atraktivnog člana koji je spreman možda i za sam vrh klase.

Naravno, i pored prilične popularnosti malih limuzina, u Evropi pažnju može zaista privući tek atraktivan i agresivno dizajniran kompakt sa sportskim afinitetima. Toga su u Mazdi već odavno svjesni, pa petovratna Mazda 3 u Evropu tiže u najbočje vrijeme, tačnije kada su evropske uzdanice poput Meganea i Golfa tek započele svoj život u novim generacijama.

Uz odličan dizajn koji uspješno prati smjernice koje je zacrtala aktuelna Mazda 6, nova Mazda 3 će se isticati i boljom ponudom motora. Japanski proizvođač tako prije svega ističe potpuno novi 2,2-litarski turbodizel motor koji je već viđen u Mazdi 6. Također, u Mazdi 3 će dolaziti u nekoliko verzija, dok će najsnažnija proizvoditi čak 182 KS, što će biti dovoljno za dizelski i ekonomičniji ekvivalent za prestižnu MPS verziju. Također, u Mazdi su se posebno posvetili i ekološkim zahtjevima pa će u svakoj verziji ovaj dizelaš, bez obzira na nivo snage, zadovoljavati stroge Euro 5 norme o čistoći izduva.

Uz dinamičan izgled karoserije sa prepoznatljivo velikom maskom i modernim svjetlima, odlično se uklapa i savremena unutrašnjost koja se po kvaliteti ugrađenih materijala svrstava u sam vrh klase. Naravno, kvaliteta izrade u Mazdi nikada nije ni bila sporna, pa bi i u ovoj generaciji "trica" trebala stvarati komplekse evropskoj konkurenciji po pitanju kvalitete i pouzdanosti.