{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maybach pred gašenjem poslovanja

S
17.3.2010. u 11:20
0
7
Maybach pred gašenjem poslovanja
0
Maybach pred gašenjem poslovanja
Uz brojne auto kompanije koje su smanjile svoj nivo poslovanja, pa i u potpunosti zaustavile svoj rad pod pritiskom globalne ekonomske krize, sada će se svrstati i mercedesova ekskluzivna marka Maybach. Male serije proizvodnje i astronomske cijene automobila očito nisu recept za opstanak u kriznim vremenima.
Slavna luksuzna marka automobila Maybach koju je kompanija Daimler-Benz kupila još 1960. godine, a koja je oživljena 2002. godine kroz automobil koji je predstavljao najluksuzniji model Daimler grupacije sada se opet nalazi pred gašenjem.
Naime, još od 2007. godine prodajni rezultati Maybacha u potpunosti stagniraju, dok su krenuli u drastičnu silaznu putanju sa početkom globalne ekonomske krize.

Također, u Daimleru strahuju da bi Maybach mogao nepovoljno utjecati na prodaju nove Mercedes-Benz S Klase koja na tržište stiže 2014. godine, a koja će tehničkim inovacijama i luksuzom u potpunosti dostići, ako ne i prestići, nivo Maybacha. Kada se ovim razlozima dodaju činjenice da pored blagog redizajna, bez uvođenja novih motora i tehnologija, vodstvo ove marke nije planiralo nikakve promjene u ponudi onda odluka o gašenju poslovanja postaje vrlo jasna i logična. Ipak, redizajnirani model sa novom maskom i LED svjetlima biće predstavljen u aprilu na sajmu automobila u Pekingu, s tim da će to biti najvjerovatnije posljednja novost iz ponude Maybacha.

Marka Maybach svoj ugled duguje bogatoj tradiciji, koja je počela još 1909. godine kada je Wilhelm Maybach i osnovao svoju kompaniju za proizvodnju radnih mašina. Wilhelm kao nekadašnji direktor Daimlera je uvijek imao viziju automobila, koju je po prvi put predstavio 1919. godine sa luksuznim prototipnim modelom.

Već nakon dvije godine Maybach je započeo proizvodnju svog egzotičnog i skupog automobila, a kraj priče o luksuznim automobilima dolazi 1940. godine kada poslovanje koncentrišu na proizvodnju motora za njemačke tenkove u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata, proizvodnja automobila u ovoj kompaniji je čekala 60 godina, do Daimlerovog oživljavanja. Koliko će čekati nakon ovog gašenja, i da li će ikada biti ponovo pokrenuta nisu u stanju odgovoriti ni vodeći ljudi u Daimleru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: