Mijenja Marca Lichtea
27

Massimo Frascella je novi šef dizajna u Audiju

D. B.
Kompanija Audi je saopćila da će Massimo Frascella preuzeti ulogu šefa dizajna od 1. juna ove godine.

Frascella je dobio novi angažman nakon što je nedavno napustio Jaguar Land Rover (JLR). On će naslijediti veterana Marca Lichtea, koji je nadgledao dizajn Audijevih modela duže od deset godina. Lichte će dobiti novu ulogu u Volkswagen Grupi, ali o tome još uvijek nema detalja.

Pedesetdvogodišnji Frascella je diplomirao na Institutu za primijenjenu umjetnost i dizajn, karijeru je započeo u Bertoneu, a potom je radio za Ford i KIA-u. Godine 2011. se pridružio JLR-u, gdje je napredovao do pozicije šefa dizajna za brendove Jaguar i Land Rover.

Tokom svog rada za JLR je odigrao ključnu ulogu u razvoju utjecajnih modela kao što su nova generacija Defendera i flagship Range Rover, a zaslužan je i za razvoj nadolazećih Jaguarovih električnih modela koji će debitovati u bliskoj budućnosti.

"Pridruživanje Audiju je poseban trenutak za mene, velika mi je čast preuzeti ulogu glavnog kreativnog direktora i voditi talentovani tim u oblikovanju budućnosti brenda na nove visine inovacija i prepoznatljivosti. Vjerujem u emocionalnu moć dizajna da inspiriše, povezuje i pokreće promjene, ovdje sam da gajim i promovišem kreativnost kao srce našeg brenda", izjavio je Frascella.

On ističe jednostavnost kao srž svoje filozofije u dizajniranju automobila te naglašava svoju strast za kreiranjem dizajna lišenih nepotrebnih ukrasa i pukog praćenja trendova. Umjesto toga teži bezvremenskom i sofisticiranom dizajnerskom jeziku za Audi.

Audijev dizajnerski jezik je kritikovan u prošlosti zbog odabira "sigurnog pristupa" modelima nove generacije. Lichte je poznat po unošenju emocija u dizajne, što je vidljivo na primjeru modela poput Audija R8 i potpuno električnog modela e-tron GT, koji spadaju među njegove najljepše automobile.

Ostaje da se vidi kako će Frascellin rad razvijati nvoi dizajnerski jezik koji je nedavno nagoviješten Lichteovom serijom Sphere koncepata.