Slavna prošlost
2

Maserati oživljava duh svoje "zlatne ere"

DP
Od svog osnivanja 1914. godine, kompanija Maserati uživala je reputaciju proizvođača automobila koji uspješno kombinira eleganciju i sportske crte u izgledu i karakteristikama svojih modela.

Danas u talijanskoj tvornici inspiraciju za novu seriju vozila s oznakom Royale traže u svojoj slavnoj prošlosti.

Treća generacija Maserati luksuzne limuzine Quattroporte, koja se pojavila 1986. godine, bila je prvi model koji se prodavao u verziji Royale.

Ova serija uključivala je V8 motor zapremnine 4,9 litara, ekskluzivnu plavu i zelenu boju karoserije, unaprijeđeni interijer s kožnim sjedalima i obilnom upotrebom drveta, a dodatnu dozu ekskluzivnosti davala je limitiranost serije na svega 51 proizvedeni primjerak, navodi Halifax Courier.

U želji da oda počast naslijeđu serije Royale, talijanska tvornica je odlučila da u aktualnoj ponudi, tri modela u specijalnim serijama dobiju ovu prestižnu oznaku.

Tako će svega 100 primjeraka modela Quattroporte, Levante i Ghibli pod oznakom Royale biti proizvedeno s V6 motorima u rasponu od 3,0 litre i 275 konjskih snaga u dizel varijanti do 3,0 litre i 350 konjskih snaga ili 3,0 litre i 430 konjskih snaga u benzinskoj varijanti.

Za ovu seriju, ponovo su aktuelne posebne nijanse plave i zelene boje, interijer od različitih vrsta kože, Bowers&Wilkins zvučni sistem, električni krov i blago zatamnjena stakla, dok će svaki od proizvedenih automobila iz ove serije nositi pločicu s natpisom "jedan od sto".

Royale Special Series imat će Maserati Touch Control Plus jedinicu, ekran na dodir od 8,4 inča na sredini kontrolne ploče za upravljanje svim ključnim funkcijama vozila, koji prikazuje i kameru za vožnju unazad, s uputstvima za lakše korištenje.

Također, sadržavat će Apple CarPlay i Android Auto. Dodatno, za iPhone korisnike, Appleov Siri sistem je tu kao lični asistent, omogućavajući izvršenje zadataka korištenjem glasovnih naredbi.

Prve isporuke planirane su za mart tekuće godine, a za vozila iz serije Royale potrebno je izdvojiti 94.000 eura za najjeftiniji model Ghibli, 101.000 eura za model Levante i 122.000 eura za najskuplji model Quattroporte.